Blog

Hoe los je een lekkage in de badkamer nou zelf op?

Posted at 19 mei 2017 | By : | Categories : Blog | 0 Comment

De badkamer kan eigenlijk wel gezien worden als de natste ruimte in het huis. Mede vanwege de vele leidingen voor de aan-en afvoer van water kunnen er zich hier veel lekkages voordoen. Deze kunnen voor heel wat ongerief zorgen. Het is daarom belangrijk om een lekkage badkamer zo snel als mogelijk op te sporen en te verhelpen. Je kunt hierbij de hulp van een loodgieter inroepen, maar ook zelf het probleem oplossen.

Begin met de lekkage op te sporen

Een lekkage badkamer zal je gewoonlijk ontdekken wanneer er water onder een wastafel of badkuip over de vloer loopt. Ook kan je het soms horen aan het druppelend geluid. Volg het waterspoor en je komt er meestal direct achter waar het lek zich bevindt. Maar er zijn ook lekkages die moeilijker op te sporen zijn. Denk maar aan een lek achter de wanden. Hier zal je het merken aan een vochtige wand of water dat in de benedenverdieping lekt. In zulke gevallen is er vaker de hulp nodig van een loodgieter. Deze beschikken over de benodigde apparatuur om het verborgen lek op te sporen. Als laatst kan er ook water lekken langs de randen van het bad. Dit gebeurt wanneer het materiaal van de gebruikte afdichtingskit is uitgedroogd.

Ga na of je de reparatie zelf kunt verrichten

Het is belangrijk om, nadat de lekkage is gevonden, na te gaan of je het zelf kan verhelpen. Het makkelijkst op te lossen zijn de lekkages langs de randen van het bad. Deze kan je zelf weer verhelpen door met een montagekit de randen opnieuw te verkitten. Ook bij een lekkende kraan of afvoer die makkelijk te bereiken is, wordt het probleem snel opgelost. Hier kan je de lekkende kraan eventueel zelf vervangen. Indien het lek echter ligt op een moeilijk bereikbare plek zal de oplossing voor de lekkage badkamer veel tijd en geld vergen. Vaker dient een wand of vloer te worden opengebroken om het lek te verhelpen. Zorg er wel voor dat het vakkundig gebeurt. Laat in zulke gevallen de gehele leiding vervangen. Zo voorkom je, dat er zich in de toekomst weer lekkages gaan voordoen. Een lekkage in de badkamer kan je dus oplossen door eerst na te gaan waar het zich bevindt en proberen om het zelf te verhelpen. Schakel echter, bij twijfel, zeker een loodgieter in die op een snelle en vakkundige wijze het probleem zal oplossen.