Blog

Lockpicking geeft een kick

Posted at 26 mei 2016 | By : | Categories : Blog | 0 Comment

Wat is lockpicken?

Lockpicken in afgeleid van de Engelse term lockpicking. Er is in het Nederlands niet echt een goede vertaling te geven voor de term. Lockpicking houdt het schadevrij openen van sloten zonder sleutel in. In eerste instantie werd dit vaak gedaan door slotenmakers. De slotenmakers wilden hun eigen gemaakte sloten testen en kijken waar de zwakke plekken zaten. Later is het lockpicken uitgegroeid tot een hobby van vele mensen en zelfs tot sport.

Lockpicken als sport

Lockpicken kan zeker gezien worden als een uitdaging voor veel mensen. De uitdaging zit in de subtiliteit en precisie die vereist is voor het lockpicken. Lockpickers hebben gevoel voor detail en geduld nodig. Het schadevrij openen van een slot geeft een kick als het eenmaal is gelukt. Vergelijkbaar het proces met het oplossen van een ingewikkelde puzzel. Als dat eenmaal lukt, geeft dat een kick. Datzelfde gevoel ontstaat bij de lockpickers als het slot geopend is. Het lockpicken is dus uitgegroeid tot een gewaardeerde hobby voor velen. Er worden zelfs lockpicking kampioenschappen georganiseerd. In landen als Nederland, Duitsland en de VS. Het gaat dan om het zo snel mogelijk openen van het slot zonder sleutel en uiteraard zonder enige schade aan het slot. Lockpicken wordt echt gezien als een sport.

Verschillende tools nodig voor lockpicking

Er zijn tal verschillende tools die je kunt gebruiken tijdens lockpicking. In veel verschillende soorten en maten. Bekende lockpick tools zijn de picks. Deze picks verschillen onderling in de vorm van het uiteinde. De haak pick heeft een haak als uiteinde, de diamant pick een driehoek, de bal pick een rondje, de slangen pick een kronkel etc. Deze tools zijn vaak inbegrepen in de standaard lockpicking tools set. Ook bestaan er lockpicking tools die gebruikt kunnen worden om lastigere sloten te maken. Denk aan radiaal sloten. Deze sloten worden geopend door bepaalde lockpicking tools, de tubular bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk om je eigen tools te maken met wat metaaldraad, een vijl en een slijpmachine. Dit kost echter veel moeite, kennis en inzicht.

De kunst van lockpicking

Lockpicking wordt vaak gezien als een vorm van criminaliteit. Je moet je echter beseffen dat inbrekers in 99% van de gevallen op een andere manier inbreken. Lockpicking kost tijd, inzicht, subtiliteit, precisie etc. Inbrekers zijn daar vaak te lui voor en gooien liever een ruitje in. Lockpicking dient gezien te worden als een kunst, niet als een vorm van criminaliteit.

Bron lockpickshop